De methodes waar Wilbert vooral mee werkt.

 

De volgende methodes vullen elkaar aan. Ze vormen een organisch geheel. De volgorde en de combinatie van methodes worden altijd afgestemd op de persoon en zijn klachten. 

 

Focussen: Communiceren met de wijsheid van je lijf.

 

Bij Focussen staat de wijsheid van het lichaam centraal. Men concentreert zich op de totale ervaring van dat “wat aandacht vraagt” in het lichaam. De ontwikkelaar van Focussen Eugene T. Gendlin PhD noemde dat de Felt Sense. Focussen op de Felt Sense leidt tot een dialoog tussen lijf en hoofd en zo tot dieper inzicht in wat er speelt. Een ervaren begeleider stimuleert dit proces en is in het begin ook nodig.

 

Wilbert is een Focusing “professional”. Hij begeleidt mensen al jaren met Focusing.

 

 

 

 Somatic Experiencing (SE): Trauma Verwerken

 

 Bij SE staat het helende zelf regulerend vermogen van het menselijk organisme centraal. Iemand poogt te reageren op "iets" ernstigs, maar slaagt niet. De integriteit van de persoon, fysiek of emotioneel, wordt aangetast. Dat heet traumatisch. Het is voor iedereen anders. Het kan gaan om één gebeurtenis, bv een ongeluk, of om een serie gebeurtenissen tijdens een lange periode bv de jeugd. Het falen heeft lichamelijke gevolgen: het reactie-patroon van de persoon raakt ontregeld en de levensenergie geblokkeerd. Dat heeft allerlei gevolgen die zich geleidelijk uitbreiden, bijvoorbeeld: nervositeit, slapeloosheid, gebrek aan concentratie, een tic, angst, paniek, pijn, en ziekte. De persoon heeft er geen controle over. Als iemand terug denkt aan zo'n gebeurtenis komt alles terug en worden de gevolgen alleen maar dieper ingegrifd. Peter Levine PhD en anderen hebben daarom hiervoor in de afgelopen decennia Somatic Experiencing ontwikkeld. Hierbij worden steeds kleine stapjes gezet in en uit de spanning zo dat de client zich veilig blijft voelen. De geblokkeerde energie ontlaadt dan geleidelijk, het zenuwstelsel en de reactiepatronen normaliseren en de capaciteit van de persoon om met zo'n problematiek om te gaan neemt toe.
 

Wilbert is gecertificeerd in Somatic Experiencing en werkt er al diverse jaren mee. .

 

 

 Taoistische methoden: werken met chi, de levensenergie

 

De levensenergie is ook van groot belang bij Focussen en Somatic Experiencing. De subtiele massages met Chi Nei Tsang en de oefeningen en meditaties van Chi Kung versterken en verdiepen het helen van lichaam en geest.

 

Wilbert is Senior Instructor for the Universal Tao van master Mantak Chia en teacher van Chi Nei Tsang. Hij werkt sinds lang met beide methoden.

 

 

Spirituele kijk op het leven: wat doe je op aarde?

 

De Taoisten waren erg goed in het observeren van de totale persoon op zich en in relatie tot het universum. Hun zienswijze integreert altijd lijf, emoties, verstand, geest, de persoon en de omgeving. Het Taoisme heeft een wijze van kijken naar de menselijke natuur die goed past bij Somatic Experiencing en Focusing. Hetzelfde geldt voor de zgn Advaita Vedanta. Dit is een in India ontwikkelde levensbeschouwing, die de eenheid in de schepping benadrukt.

 

Wilbert is lang met deze levensbeschouwingen bezig geweest and is dat nog steeds. Hij heeft door zijn leven veel inzichten ervan kunnen integreren in zijn persoon.

 

Wetenschap.

Tenslotte is de wetenschapper in Wilbert er nog steeds. Hij werkt met wat hij waarneemt en samen met U zoekt hij naar de patronen in u en uw leven, hoe ze te begrijpen en te veranderen.

 

Terug naar boven                                                                                                                    Naar Levensbeschrijving